Uitstelgedrag, wat is dat toch?

Uitstellen door weglopen
uitstellen door weg te lopen

Het spreekwoord luidt: van uitstel komt afstel! Hoe komt het dan toch dat dit gebeurt? Zaken uitstellen, iedereen heeft er "last" van.

Uitstelgedrag is het uitstellen van taken: zoals administratie, blog schrijven, video maken (en dan ook daadwerkelijk posten), nieuwsbrieven versturen, website updaten, die je eigenlijk graag wilt of moet doen. Blijf je uitstellen, dan kom je in de problemen en is het uitstel een dringende noodzaak geworden, omdat je dit had moeten af hebben. Neem bijvoorbeeld de BTW aangifte. Dit is een terugkerende taak die elk kwartaal moet worden gedaan. Als je elke dag/elke week je administratie bijwerkt kost het je minder tijd, dan dat je het blijft uitstellen tot het einde van het kwartaal. Dan wordt het een dringende noodzaak en heb je veel stress om de laatste drie maanden te verwerken. En... je gaat ook zaken vergeten, die je moet verwerken om je administratie up-to-date te houden.

Je bent niet alleen!

Laatst was ik met een potentiele (ideale) klant in gesprek. Via via had ik vernomen dat deze klant ondersteuning kon gebruiken. Ook de klant gaf aan dat hij teveel ballen in de lucht moest houden. We hebben een aantal contactmomenten gehad, per telefoon en via de mail. In de telefoongesprekken werd duidelijk dat hij heel dringend behoefte had aan ondersteuning. Hij zou een overzicht maken met taken, zodat ik kon bepalen of ik hem kon helpen. Op een gegeven moment had hij het overzicht gereed, maar zijn batterij van de laptop was leeg. Hij zou het in het weekend versturen. Wat er gebeurd is in dat weekend, weet ik niet, maar het overzicht heeft hij (nog) niet verstuurd.

Ook heel interessant om te lezen: blog Pomodori techniek!

Ook hij heeft "last" van uitstelgedrag, de nood is blijkbaar nog niet hoog genoeg. Dat is jammer, want zo ontstaat er steeds meer stress en onrust en ga je zaken vergeten of dienen zaken zich ineens totaal onverwachts aan, met alle gevolgen van dien. De kans op fouten is dan zeer groot.

Start gewoon! De flow komt vanzelf.Doe het gewoon!

Ook ik heb hier af en toe last van: ik wil graag meer zichtbaar zijn, zowel offline als online.

Offline ga ik nu regelmatig naar netwerkbijeenkomsten, dat is ook weleens anders geweest. De drempel was te hoog voor mij en ik durfde niet goed... Inmiddels weet ik wel beter en ga regelmatig naar netwerkbijeenkomsten. Ik spreek telkens nieuwe en interessante ondernemers, mijn netwerk breidt zich langzaam steeds verder uit. Ik heb er heel veel plezier in!

Van online zichtbaar zijn heb ik ook last: het schrijven van blogs, posts plaatsen op social media, het maken van video's en de video's dan ook daadwerkelijk posten! Ik had een leuke video gemaakt voor het begin van het nieuwe jaar 2020. De zenuwen gierden door mijn lijf. En moest het wel een paar keer opnieuw doen. De zenuwen bleven, dus heb ik de video maar even gelaten voor wat ie is.(27-01-2020 Update: ik heb de video toch geplaatst in mijn nieuwsbrief, die geen nieuwsbrief heet.) Nieuwsgierig? Meld je aan en je krijgt 'em alsnog.

Zo ook met schrijven van een blog of een post plaatsen, waar moet ik het dan over hebben?, is een veel gehoorde uitspraak.

Inmiddels heb ik al een aantal blogs geschreven, die ik stuk voor stuk online ga zetten. Ik ga het gewoon doen, geen uitstelgedrag meer! En die video... die komt er ook wel; in een iets andere vorm, kan nu natuurlijk geen beste wensen meer toewensen aan iedereen. Maar wel wens ik iedereen een gezond, succesvol en vooral veel rust toe in het ondernemen voor 2020. Zonder uitstelgedrag.

Ben jij je uitstelgedrag zat en wil je graag gemotiveerd aan de slag? Vraag dan een motivatiegesprek aan van 30 minuten. En wie weet... waar ik je nog meer bij kan helpen! Een warme groet, Mariska

JA, doe mij een motivatie gesprek!

IMG 8237